Μια εικόνα από το παρελθόν:
7500 έτη φωτός μακρία και 7500 έτη πριν: Tο φώς απ΄τη γέννηση ενός άστρου που εκπέμφθηκε πριν από 7500 χρόνια συλλάμβάνεται απο το τηλεσκόπιο Xιούμπλ(Ηubble). Aέρια και αστρική σκόνη στροβιλίζονται σε ένα χορό δημιουργίας που θα μετασχηματιστεί σε αστέρια, σε ήλιους σκορπισμένους στους διάφορους γαλαξίες.
H εικόνα είναι μια σύνθεση απο 48 εικόνες παρμένες από το τηλεσκόπιο και έχει επεξεργαστει ωστε να απεικονίζει ακτινοβολίες που δεν μπορουμε να δούμε με το μάτι μας και μερικά από τα υλικά που παιρνουν μέρος στην δημιουργία: To κόκκινο αποδίδει το θείο,το πράσινο το υδρογόνο και το μπλε την εκπομπη οξυγόνου.
Η δημιουργία του άστρου εντοπίζεται στην περιοχή του παλιού Aστερισμού της Αργούς, όπως ονομάστηκε αρχικά από τους αρχαίος αστρονόμους.
Φαίνεται οι αρχαίοι, μιας και δεν είχανε τηλεόραση και υπολογιστές, τα βραδύα παρατηρουσανε τον ουρανό και και μελετούσανε τη θέση και την κίνηση τους με μεγάλο ενδιαφέρον. Χωρις τα φώτα των σημερινών πόλεων, ο ουρανός φάινεται πιο φωτεινός και διακρίνονται τα άστρα με μεγαλύτερη καθαρότητα.Προφανώς πέρα από τις σύγχρονες μορφές ρύπανσης, οι αρχαίοι αστρονόμοι δεν είχαν και το πρόβλημα της φωτορύπανσης…
Η φαντασία τους, γονιμοποιημένη από τη μυθολογία τους, “έβλεπε” διάφορα μυθικά πρόσωπα στους σχηματισμούς των αστερισμών. Στον Αστερισμό τους Αργούς, όπως τον όνόμασαν, έβλεπαν το καράβι του Ιάσονα, την Αργώ που η θεά Αθηνά το μετέφερε στον ουρανό και το έκανε αστερισμό.
Παρακάτω ο συνδυασμός των αστεριών που δημιουργούν τον Αστερισμό της Αργούς,
με την αναπαράσταση του καραβιού, που κάπως έτσι το φαντάστηκε η πλούσια φαντασία των αστρονόμων εκείνης της εποχής.
Εικόνα απο εφαρμογή Star Walk
Σχέδιο του αστερισμού από τον Ιωάννη Εβέλιο.
Πληροφορίες και εικόνες από Bικιπαιδεία:
Το πλοίο αυτό εμφανίζεται να μη διαθέτει πλώρη,το μπροστινό μέρος του καραβιού. Επιπλέον, όπως κινείται από την ανατολή προς τη δύση στον ουρανό, φαίνεται σαν να πλέει ανάποδα, με την υπερυψωμένη πρύμνη να προηγείται. Η απώλεια της πλώρης υποτίθεται ότι συνέβη όταν η Αργώ πέρασε από τις Συμπληγάδες Πέτρες στοΒόσπορο.
Ο Βόσπορος συνδέει τον Εύξεινο Πόντο (Μαύρη Θάλασσα) με την Προποντίδα (Θάλασσα του Μαρμαρά)
Η λέξη Αργώ προέρχεται από τον κατακευαστή ναυπηγό Άργο. Ετυμολογικώς η “Αργώ” είναι η στίλβουσα(η λαμπερή), κυριολεκτικώς η “αργυρολαμπής” αλλά και η ταχεία. Σύμφωνα με το ‘Ετυμολογικόν το Μέγα’:”Αργώ η ναυς είρηται ότι Άργος αυτήν κατεσκεύασεν.. ή ότι ταχεία ην, αργόν και το ταχύ, ένθα και λήθαργος, ο τη λήθη ταχύς”.
Εκπαιδευτικός ΠΕ70 ΜΠΣ Οργάνωση & Διοίκηση της Εκπ/σης
Κυριε η παλια πολη που ειναι